Frank Zappa
Frank Zappa

"Information is not knowledge. Knowledge is not wisdom. Wisdom is not truth. Truth is not beauty. Beauty is not love. Love is not music. Music is the best."

Frank Zappa " Packard Goose" Joe's Garage: Act III ,1979
Ik geloof dat alles wat je nodig hebt al in jou aanwezig is alleen heb je nog niet alles ontdekt of je hebt nog niet alles in kunnen zetten. Misschien heb je geprobeerd antwoorden te zoeken op internet, boeken, goede adviezen van anderen. Je hebt namelijk al vaker geprobeerd deze authentieke, echte jij te vinden: gebalanceerd, in staat om met alles om te gaan wat je tegenkomt. Heb je hem of haar al gevonden?

Mindfulness gaat niet alleen over kennis, veel lezen, veel studeren met het resultaat dat je denkt te weten hoe je reageert en hoe je geest werkt. Het resultaat van alleen dit "weten" is dat als je weer geconfronteerd wordt met de situaties en mensen waarmee je anders om wilde gaan je zult merken dat je nog precies zo reageert als hiervoor. Ook al weet je dat je anders had willen reageren lukt dit niet. Dus alleen maar kennis verandert dus niets?

Het beoefenen van mindfulness verbind je met je innerlijke wijsheid; je leert je gedachtepatronen en hoe dit zich vertaald in je lichaam te observeren vanuit een ander gezichtspunt. Mindfulness geeft je vervolgens een verdiepende kijk op je motivatie, gedrag, acties en gezondheid. Het is dus weten en ervaren tegelijk. Zoals Frank Zappa al zei: muziek is het beste. Het luisteren naar muziek is namelijk een mindfulness oefening op zich, alleen maar aandacht hebben voor muziek, de noten, de trillingen en de gevoelens die opkomen als je luistert. We kennen allemaal wel het gevoel als een muziekstuk je meeneemt, wat het met je doet, wat voor gevoel het geeft.

En leuk om te weten: er is een therapie gebaseerd op muziek: misschien IS muziek wel het beste.